Visa!
01 September 2005 | Suriname, Paramaribo
Het consulaat was niet spectaculair druk, nog een voordeel als je in het laagseizoen reist; 15 personen voor ons. Aangezien enkele van hen met handenvol paspoorten kwamen, had Tamara tijd zat om zich te pletter te rennen tegen de buitenmuur. Het visa-hok is namelijk gevestigd in de (kelder-)garage van het consulaat, en de schuine oprit is een ideale plaats voor wachtende stagiares om te zonnen, en voor kleine kinderen om eens voluit vanaf te gieren en intiem kennis te maken met de echt Surinaamse hardhouten garagedeur. Toen ons nummer geroepen werd, parkeerde ik het wandelwagentje met onze jongste dochter binnen het blikveld van de lokettist, en nam Tamara op de arm. Dit had het gewenste effect; met een blik op de formulieren gaf hij de paspoorten direct aan een collega met het commentaar "Doe den disi snel even; den sma k'moto Groningen" (*). Zodoende genoten wij een voorrecht dat normaal alleen aan 60+ers voorbehouden is; we hoefden niet later in de middag terug te komen maar konden na nog 20 minuten wachten (en E 140,- armer) de visa direct in ontvangst nemen!
Niet iedereen had dit geluk, 2 jongedames wachtten 25 minuten bij het loket rijbewijzen op een formulier (en ze stonden vooraan!), nog een half uur later gaven ze hun queeste op en vertrokken naar huis zonder tastbaar resultaat behaalt te hebben. De medewerker die belast was met het weghalen van de nummertjesautomaat was WEL zeer ijverig; een kwartier voor sluitingstijd kwam hij al in aktie... En dat is exclusief de tijd die hij nodig had om de 2 wachtende dames uitgebreid te tjanten (**).
Anyway, op naar de Albert Cuyp! Het weer was perfect; niet zo heet & broeierig als gisteren (dus ook niet superdruk op de markt), maar warm genoeg om de airco aan te zetten tijdens een staartje ochtendspits-file (of was het vroege middagspits?) op de ringweg. Allereerst een broodje bij Tjin's op de van Wou (zie de foto; de vuile pui vertelt in dit geval dat ze er waarschijnlijk al veel langer zitten dan degenen aan weerszijden EN dat ze het veel te druk hebben met het verkopen van hun heerlijke broodjes om buiten te gaan staan soppen...) Na een weinig interessant rondje Appie Kuip door naar de Dappermarkt; meer van hetzelfde, maar dan overdekt met een laag stof door de grootscheepse verbouwing van huisjesmelkerspanden aan de Dapperstraat.
Beide markten zijn tegenwoordig een eindeloze aaneenschakeling van hetzelfde rijtje kraampjes; eten-textiel-schoenen-diversen met allemaal dezelfde "keuze" aan artikelen. Zoek je (zoals wij) bijvoorbeeld naar textielen decoratie-roosjes dan kun je dat dit jaar vergeten, terwijl werkelijk ELKE marktkraam, discountwinkel en supermarkt nu zakkenvol dezelfde kleurige haar-elastiekjes heeft liggen, voor bijna nop. En de 8 kofferwinkels die we bezochten hadden allemaal dezelfde Samsonite voor 49,95 en niet veel anders...
Als afsluiter nog een KFC gescoord op de (opengebroken, net als de rest van Amsterdam) Ferdinand Bol. We hebben ook 4 Happy Meal-ballonnen verzameld zonder een cent uit te geven bij de Mac (plaspauzes!) en belangrijker; de visa zijn binnen. Moe maar voldaan vallen we s'avonds in ons bed.
P.S. Toen we het huurhuisje gingen betalen afgelopen week, bleek het in de tussentijd aan iemand anders verhuurd... (DUH; typisch! Zie mijn voorspelling bij '6 weken te gaan'). Gelukkig boden ze ons de bovenverdieping aan, het gedeelte wat normaal voor hunzelf is. Muriel heeft er nog een kleine korting uitgesleept en we zijn dus (hopelijk) definitief onder dak daar... Nog maar 4 weekjes te gaan!
(*) "Doe deze even snel; deze mensen komen uit Groningen"
(**) flirten/versieren